Intro til Design Sprint – en snarvei til gode prosjekter

I skrivende stund sitter jeg på kontoret og forbereder meg til noe av det jeg liker aller best å gjøre. Høsten 2013 startet jeg på studiet kreativitet, innovasjon og forretningsutvikling og fordypet meg i digital markedsføring. Høsten, tre år senere, jobber jeg med samtlige områder, i et ungt, kreativt og kunnskapsrikt byrå som heter INEVO – og jeg digger det!

Time management, teamsammensetning og engasjement

Ett av mine ansvarsområder som rådgiver i INEVO, er fasilitatorrollen i innovasjonsprosessen Design Sprint: «Fra idé til prototype på fem dager». Design Sprint er kort forklart et verktøy. En «snarvei til gode prosjekter». Den er utviklet av Google Ventures, Googles eget datterselskap som investerer i start-ups. Og ja – den virker! Fasilitatorens rolle er blant annet å holde tidsskjema, visualisere og forsøke å skape en felles forståelse, i tillegg til å lede prosessen fremover. Hemmeligheten bak en vellykket Design Sprint, er stram kalender, time management, god teamsammensetning og ikke minst engasjement.

IMG_4424
I en Design Sprint tar man ikke individuelle notater. I stedet skapes en felles forståelse gjennom at fasilitator visualiserer og systematiserer hva som bli sagt.

Alle som jobber i en eller annen form for dynamisk miljø møter på behov for fornyelse eller nyskaping. Og jo større bedriften er, jo mer kompleks er en innovasjonsprosess. Alle skal ha noe å si: Designer, IT-ansvarlig, kundeserviceansvarlig, selger, administrerende direktør, økonomiansvarlig… For ikke å snakke om kundene. En annen utfordring er tid. Alle skal ha tid og mulighet til å sette seg ned med prosjektet – og helst samtidig. Og når alle er blitt enige, er det tid for å gjennomføre. Så er det kanskje den vanskeligste delen av alle: Kunsten å gjennomføre.

Det er ikke nytt at kaos har vært forsøkt satt i system før. Vi har business model canvas, brainstorming, Design Thinking, Coopers stage-gate-modell, co creation samt mange flere modeller for innovasjon. Likevel tar det tid. I mange tilfeller alt for mye tid. Derfor har Google Ventures samlet det beste fra prosesser og modeller for å lage sin egen trylleformular.

Hvorfor akkurat fem dager?

«Kill your darlings» heter det på fagspråket. Forskning viser at fem dager akkurat er nok til at ingen blir dypt forelsket i ideene sine og dermed er det lettere å gi slipp på dem, for å gi rom for noe enda bedre. Det skal godt la seg gjøre at alle på et Sprint-team klarer å møtes samtidig, men planlegger du god tid i forveien er en sammenhengende arbeidsuke nok til å spisse fokus, og få ting gjort. Brainstorming er påvist å ha dårlig effekt på idéutvikling i mangel på effektiv beslutningstaking, samtidig som metoden bidrar godt til at alle blir snakkende i munnen på hverandre. I Design Sprint er hver av de fem dagene viet til et formål:

new-piktochart_16049190_55f730f1fff5c087d91b3094ed129532eb391d36
Hver dag i Design Sprint har et unikt formål.

Mandagen er den viktigste dagen i Sprinten. Hvorfor legger grunnlaget for om du skal fortsette Sprint-uka. Hvis det ikke kommer tydelig frem hvorfor, er det vanskelig å lede prosjektet videre, og sannsynligheten for å feile er stor. Det er alfa omega å ha forståelse for teammedlemmenes kompetansefelt og lytte til hverandre. Det er sammensetningen av menneskene som utgjør teamets kompetanse.

Tirsdagen brukes til å hente inspirasjon fra eksisterende løsninger, samt å komme opp med ideer og få dem ned på papir. Onsdagen krever mye energi og er den dagen man beslutter hvilke løsninger/deler av løsninger som skal satses på. På et Sprintteam har man alltid en øvrig beslutningstaker, helst en leder i bedriften. Lederen har «the final say» på hvilke løsninger som skal prototypes. Ellers brukes avstemming som et effektivt verktøy.

Torsdag er viet til prototyping, der alle på teamet tildeles ulike roller og oppgaver. På fredag er det duket for brukertesting og intervju med fem reelle brukere. Etter fem intervjuer kan man se mønstre i forbrukeradferden og dermed ta en videre beslutning om løsningen bør satses på eller ei. Suksess eller fiasko – etter endt Sprint-fredag har du og bedriften kommet et stort steg videre, og brukt kun fem dager.

IMG_4402
Lightning demos: Smarte eksisterende løsninger til inspirasjon før ideskissering.

INEVOs første Design Sprint var med EVO Fitness! De hadde brukt tre år på å løse den store utfordringen som vi sammen løste på fem dager. Nysgjerrig på hvordan det gikk? Les mer her.

Les også historien om EVOs Design Sprint på Sprintstories.com.

7 thoughts on “Intro til Design Sprint – en snarvei til gode prosjekter

  1. Tusen takk for deling av din kunnskap og ferdigheter rundt Design Sprint! 🙂 Jeg går nå digital markedsføring på Høyskolen Kristiania og kommer over ditt blogginnlegg som forberedelse til morgendagens forelesning. Veldig godt skrevet! Det var enkelt for meg som ikke har hørt om dette før, å forstå hva Design Sprint handler om og konseptet til begrepet.

    1. Selv takk Martine 🙂 Så hyggelig å høre. Det var gøy å forelese for dere i går. Masse lykke til videre med digital markedsførings-faget! Du er flink!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *