Bacheloroppgaven

Det er under en måned til jeg har fullført min bachelorgrad ved Høyskolen Kristiania. Tre spennende og lærerrike år med små klasser og trolig Norges dyktigste og mest inspirerede forelesere (bank i bordet) nærmer seg slutten. Hjelp. Jeg er snart «voksen»…

Oppgavens tema

Samira og jeg skriver bacheloroppgave om temaet samskaping. Kort fortalt er samskaping (også kalt ”co-creation”), en tilnærming til innovasjon, hvor en bedrift inkluderer sine interessenter – eksterne så vel som interne – i innovasjonsprosesser for et nytt produkt/tjeneste eller i merkevarebygging og endring. Et typisk eksempel er hvordan forbrukere utvikler programvare for et teknologiselskap, basert på sitt høye engasjement og solide kunnskap innen feltet. Slike forbrukere defineres ofte i innovasjonslitteraturen som ”lead users”.

Hvorfor?

Flere bedrifter verden over har innsett hvor verdifull forbrukeren sin er, og skaper såkalte ”communities” (forum) for å generere inspirasjon og ideer til fremtidens produkter og tjenester. Likevel velger majoriteten av bedrifter å holde innovasjonsprosessene lukket og internt i bedriften – Trolig i frykt for å lekke konfidensiell informasjon eller i mangel på tillit til forbrukerne og andre interessenter. Vi tror at fremtiden ligger i å inkludere målgruppen for produktet eller tjenesten din i selve utviklingen. Hvorfor sitte å klø seg i hodet og kokkelere frem en «smart» idé, når du kan spørre kunden din hva han vil ha og samtidig få hjelp til å utvikle det akkurat slik som kunden ønsker?

Forskjellen mellom samskaping og såkalt samproduksjon, som NikeID er et godt eksempel på, er at interessentene er involvert i mye større grad og besitter mer ansvar i alle fasene av innovasjonsprosessen. Det betyr også at bedriften som verter ”communityet” er nødt til å slippe opp på kontrollen og stole på interessentenes kunnskap, evner og ressurser til å løse innovasjonsutfordringen. Samskaping er altså en slags form for outsourcing. 

Så, hva skal vi gjøre?

I vår bacheloroppgave skal vi skape et online samskapingsforum på oppdrag fra en av Norges mest kjente merkevarer innen klær og mote. Vi har håndplukket et knippe engasjerte selgere som jobber i bedriften samt forbrukere som har god relasjon til merkevaren. Vår oppgave som moderatorer i communityet, er å legge til rette for kreativitet og diskusjon. Resten er opp til deltakerne – det er de som er i førersetet.

Er du mer nysgjerrig på hvordan vi jobber eller vil lære mer? Send meg en mail, da vel:
hannebi.arntsen@gmail.com
🙂

2 thoughts on “Bacheloroppgaven

  1. Tilbaketråkk: Min drømmejobb

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *