Webdagene 2016

Jeg var så heldig å få lov til å delta på Webdagene 2016, 20.-21. oktober – To spekkfulle dager med foredrag i regi av Netlife Research. I år var Webdagene en del av Oslo Innovation Week der årets tema er ”Power Couples”. Power Couples handler om relasjonen mellom store og små bedrifter og hvordan man kan lage et ideelt powercouple ved å samarbeide for å innovere for å skape fremtiden.

The future of innovation lies in your mind. And in someone else’s. – oslo innovation week

Det var med andre ord ikke programmatic, content eller inbound marketing som sto på agendaen, men hvordan bedrifter kan jobbe sammen for å innovere og selvsagt en god dose kommunikasjon og tjeneste- og produktdesign.

En av topp tre foredragsholdere var forsker og forfatter, Erik Modig, som fanget publikums oppmerksomhet med sin unike formidlingsevne. Han presenterte det ultimate veikartet for effektiv kommunikasjon med bakgrunn i menneskets to systemer: Det kognitive og det emosjonelle. Med kjærlighetsrelasjon som eksempel, viste han hvordan man med riktig kommunikasjon kan overbevise, skape oppmerksomhet og få kunden til å gjøre det du vil h*n skal gjøre.

Susanne Kaluza fortalte hvordan hun snudde Kvinneguiden på hodet: Fra å produsere klikkartikler om sminke og slanking til å bli leserens venn, hvor virkelige utfordringer og meninger ble belyst. Det handler om å engasjere seg i brukerne sine og ikke omvendt, påpekte Kaluza. Endringene førte til at antall brukere steg med 20 % og inntektene økte med 50%. Med endringene ble også «Sunn fornuft-plakaten»  utarbeidet, sammen med United Influencers, psykiater Finn Skårderud, Bonnier og Aller Media: Retningslinjer for bloggere som skal bidra til å bevisstgjøre bloggere på hvilken innflytelse de har på unge jenter hva gjelder idealer og kroppsbilde.

Kreativitet, sykkel og Design Sprint

Anders Mjåset, gründer av MESH, delte sin historie med publikum om hvordan han startet med store drømmer og endte opp med å lage Oslos senter for gründervirksomhet og nettverking. Han fremmet også sitt syn på hvordan Powercouples kan endre samfunnet. Store bedrifter har mye å lære av nåtidens unge gründerkultur og må bli en integrert del av startup-miljøet: Kreativitet fremfor effektivitet, åpenhet fremfor lukket, og eksperimentering fremfor kontroll. I stedenfor å frykte den nye generasjonen av digitale hoder må vi spille på lag.

CvNsOChWEAAPyLW

Oslo bysykkel er ikke bare en smart løsning, men også en høyst sosial en. Johan Hallesby-Høgåsen er markedssjef i Urban Infrastructure Partner (UIP) som eier og driver bysykkelordningen på oppdrag fra Clear Channel. Han viste oss hvordan Oslo Bysykkel har gjort transport grønnere, mer sosialt og sunnere og hvordan tjenesten interagerer med brukerne gjennom smarttelefon. Ved å be ivrige bysykkel-brukere over på øl og pizza fikk de akkurat den innsikten de trengte for å utvikle et genialt sykkeltilbud i Norges hovedstad. Det viste seg at bysykkelen var et viktig momet i hverdagen til mange. En av forbrukerne hadde flyttet fra studentboligen sin slik at han kunne være nærmere bysykkelstativet. En annen viste seg å ha hatt flere dater på to hjul. Johans oppgave var å få hele Oslo til å sykle. Det har han klart og vel så det. I juni hadde tjenesten hele 32 000 medlemmer, mens det kun var 865 sykler ledig – noe som beviste at etterspørselen var særdeles høyere enn antatt. I dag har de egne biler som kjører rundt i Oslo og supplerer sykler på tomme sykkelstativ, og Hallesby lover 

CvN20B4WEAAHxIH
Halleby viser hvordan Oslo Bysykkels digitale interface kommuniserer med forbrukerne

Design Sprint

Samtlige bedrifter i dag driver en eller annen form for innovasjon. Likevel vet vi at innovasjonsprosesser både er tidkrevende og ofte innebærer økonomisk risiko. En av designerne i Google Ventures, som forøvrig også er delforfatter av boka Sprint, hadde tatt turen til Webdagene for å snakke om Design Sprint og hvordan man ved hjelp av den effektive metodikken kan validere idéer og effektivisere produkt- og tjenesteutvikling. Kowitz hadde også fokus på læring og hvor viktig det er å opprettholde kontinuerlig nysgjerrighet. Han ba publikum sette en deadline for læring for å holde tritt med utviklingen.

Ruter fortalte at de i dag tar i bruk Sprint-metodikken for å kontinuerlig utvikle merkevaren. 

«Dette har vi snakket om i to år – og nå har vi laget det i løpet av fem dager» — Forretninngsutvikler salg og betalinngsløsninger, Ruter AS

Netlife Research presenterte hvordan de sammen med Kreftforeningen har brukt Sprint til å utvikle prosjektet «La meg hjelpe»: En tjeneste som skal gjøre det lettere for kreftsyke å få til praktiske ting. Det viser seg at terskelen for å be om hjelp til hverdagslige ting ofte er stor

Det ser ut som at det er i ferd med å skje store endringer i businessverden. Med det gjennomgående temaet «Powercouples» var det stort fokus på hvordan tyngre bedrifter bør samarbeide og åpne opp for de små gründerbedriftene med entrprenøriell sult og driv. De som er i makten i dag har vokst opp med at alt som gjaldt forretning skulle holdes hemmelig og være mest mulig lukket. Mens digital natives-generasjonen har vokst opp i en tidsalder hvor åpenhet har blitt en faktor for å lykkes. Jeg håper og tror at vi er på vei dit hen at åpenhet og samarbeid regjerer og der unge og erfarne hunder kan lære hverandre kunster og gjøre sirkus sammen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *