Trendalarm: Digital markedsføring anno 2015

London Fashion Week har nettopp gått av stabelen, og høstens heteste trender stolper seg avgårde på stiletthæler, enda vår- og sommerkolleksjonene knapt har entret butikkene her hjemme. Det er likevel ikke bare i klesbransjen man ser fremover. Flere digitale guruer har luftet sine tanker omkring hva som antakelig blir de største trendene innen digital markedsføring i 2015.

Professor og foreleser i digital markedsføring, Anastasia Mariussen, definerer digital markedsføring som all markedsføring med hjelp av digital teknologi, både online og offline. Dagens teknologi tvinger markedsførere til å følge med på den digitale utviklingen for å nå ut til publikum på mest effektiv og lønnsom måte. Store mediehus som RED Gruppen, Huffington Post og Forbes predikerer noe ulikt i den digitale trendvarslingen for markedsføring 2015, men vi ser også klare likheter. To stikkord er innhold og kundeopplevelse.

Content is king

Content marketing, også kalt innholdmarkedsføring på godt norsk, har sin opprinnelse fra 1891 da Dr Oetker (Ja, frossenpizzaprodusenten) printet oppskrifter på baksiden av bakepulverboksene, før han solgte dem til sine bakeglade kunder. Den amerikanske digitale markedsføringsguruen Joe Pulizzi definerer innholdsmarkedsføring gjennom fem grunnpilarer (fritt oversatt):

 • Redaksjonelt: Forteller en historie som er verdifull for leseren. Enten informativ, underholdende eller lærende
 • Ha et underliggende salgsmål
 • Behovsdrevet. Med oppgave i å beholde eller endre mottakerens atferd.
 • Forekommer på forskjellige uavhengige plattformer, for eksempel gjennom video, print, bilder, tekst, events etc.
 • Rettet mot en bestemt målgruppe

Kort sagt dreier innholdsmarkedsføring seg om å fortelle en historie via ett valgt medium, med intensjon om å gi publikum noe av verdi. I dag er markedsførernes største utfordring å fange publikums oppmerksomhet, samt å nå ut til så mange som mulig. Den digitale ruta hvor de fleste av oss er tilgjengelige 24/7, har blitt markedsførernes snarvei til oppmerksomheten vår for videre å skape unike kundeopplevelser. Hele 78% av de 6000 markedsførerne som deltok i CMOs omfattende digitale trendanalyse for 2015, mener at kundeopplevelse vil være hovedfokus for å differensiere seg fra konkurrentene.
Det er tre trender innenfor digital markedsføring du bør bemerke deg for 2015:

 1. Video

I 2015 vil video være en av de viktigste kanalene for oppmerksomhet gjennom sosiale medier, om vi skal tro Social Media Examiner. Dove er et eksempel på en aktør med suksess som var tidlig ute med innholdsmarkedsføring gjennom video i 2013. I fjor lagde Always en reklamefilm som ble vist i reklamepausen under arrangementet Super Bowl i USA. Per dags dato har videoen oppnådd 65 millioner klikk på Youtube. Reklamefilmen spiller på det emosjonelle og er i hovedsak rettet mot jenter. Likevel kan nok mange relatere til setningen ”å kaste som ei jente”. Dermed når markedsførerne målgruppen og flere til, samtidig som man kan krysse av på alle de overnevnte grunnpilarene for innholdsmarkedsføring.

Youtube er verdens største plattform for deling av video på nett. Likevel ser vi flere sosiale medier som kaster seg på trenden. Facebook går i strupen på Youtube med sin Trafikkmaskinen Snapchat lanserte nylig ”discover” – En kommersiell funksjon som i dag benyttes av globale mediehus, som blant annet MTV, Discovery Channel og Cosmopolitan. Dette for å spre sitt innhold på en høyst effektiv måte. Per dags dato er det kun internasjonale aktører som bruker kanalen. Det er nok kun et spørsmål om tid før norske mediehus entrer snapchatlerretet gjennom «discover».

 1. Mer mobilt

Tall fra TNS Gallup viser at hele 84% av Norges befolkning har smarttelefon og 54 % av besøk på målte nettsteder, kommer nå fra mobil/nettbrett (TNS scores). Vi er med andre ord blitt mer mobile og har behov for optimalisert teknologi selv når vi er på farten.

Betaling

Samsung var med sin galaxy S5, først ute med den nye betalingsteknologien. Glem kortnummer, sikkerhetssifre og utløpsdatoer, for ikke å snakke om nettbrikke. Ved hjelp av fingeravtrykk som verifisering, har det aldri vært enklere å betale via smarttelefonen. Lenovo, verdens nest største pc-produsent slår et slag for å «drepe» passordet, ved å lansere teknologiske standarder for sikker betaling eller for verifisering på andre nettsteder tilknyttet risiko. Nettopp for å forhindre hacking og identifikasjonstyveri. De største produsentene innen teknologi konkurrerer også om å få flest mulig funksjoner inn i smartklokkene, som introdusert i tidligere blogginlegg: Alt fra betaling og meldingsfunksjoner til spill og musikk.

Mobil e-handel

Nettsider optimaliseres forløpende slik at kjøp via smarttelefon skal bli mer effektivt og enhetstilpasset. 2015 er året der du skal slippe å måtte zoome deg frem som navigasjonsmekanisme. Flere nettbutikker får tilhørende applikasjoner som gjør det enkelt for deg som kunde å oppdage nyheter samt bestille produktet i én og samme sekvens. Hvem hadde vel trodd at man kunne bestille flybilletter på en smarttelefon for ti år siden? Uber og AirBnB er eksempler på digitale delingstjenester som er utviklet for optimalt bruk ved håndholdte enheter som mobil og ipad: Bestill taxi eller reiseopphold hvor enn du er, direkte fra mobilen.

Beacons

Mobil teknologi vil generelt endre premisser for markedsføring slik vi kjenner til den i dag. Er du en av dem som ofte står med to ulike produkter i hånden og finner det vanskelig å velge? Da vil du like beacons. Lokasjonsbasert markedsføring, også omtalt som beacons (fyrlykter), er en ny måte å nå kunden på, basert på blootooth-teknologi som kan kommunisere med mobiltelefoner innen en gitt radius om kunden har den tilhørende applikasjonen. Beacons er antatt å revolusjonere vår fremtidige kjøpsprosess ettersom den sender ut meldinger når kunden befinner seg i et bestemt område eller nøler ved et bestemt produkt. Enten om beaconteknologien er passiv (sender ut info) eller oppfordrer til aktivitet (ved en «call-to-interaction») vil den kunne tilpasse shoppingopplevelsen til den enkelte kunde basert på tidligere kjøpshistorikk, personlige interesser etc. Teknologien gir deg flere fordeler:

 • Større rekkevidde enn NFC-enheter
  (Near Field Communication – en betalingsteknologi som brukes på flere av dagens smarttelefoner)
 • Automatisk betaling: Teknologien tilrettelegger for midre kø og venting, ved sømløs betaling der du i enkelte tilfeller ikke trenger å trykke på din mobile enhet for å betale.
 • Direktesendte tilbud og kuponger: Glemte du å lese tilbudsavisen før du nådde dagligvarebutikken? Ingen problem. Beacons sender ut tilbudene så snart du er innenfor butikkens rekkevidde. Spar penger i tillegg til å handle mer effektivt.
 • Skreddersydd informasjon: Glem overflødige nyhetsbrev og innhold som ikke tiltaler deg. Basert på hva du er opptatt av, vil beaconteknologien kunne opplyse deg om produktinformasjon, tidspunkt, kampanjer, arrangementer, kulturtilbud etc.
 • Reklamekampanjer: I enkelte tilfeller kan du motta en reklamekampanje når du passerer et spesifikt produkt/produktkategori i en butikk. Dette vil redusere kostnader knyttet til reklamekampanjer
 • Notifikasjoner: Bli opplyst raskere enn noen sinne. Er flyet ditt forsinket eller er det ekstra lang kø i sikkerhetskontrollen, vil du få en notifikasjon på dette i god tid før avgang. Nærmer det seg luchtid, men du er usikker på hva du skal spise? Da vil du kunne få tips fra cafeer i omegn via appen.
 • Direkte bestillinger: Legg inn bestilling på favorittkaffen eller take-awayretten og betal så direkte via applikasjonen før du entrer lokalet. Du slipper venting, kan komme å hente bestillingen når ordren er klar og personalet effektiviserer logistikken.
13570805343_e6deb57644_z
Apples iBeacons knytter digitalt innhold til den fysiske verden. Foto: Jonathan Nalder
 1. Skreddersydd

Vi har blitt mer kostbare og vi er ferdige med å føle oss som en i mengden. I dag lever vi i et YOUniverse der vi ønsker personlig tilnærming. Den gode gamle kundeservicen har inntatt de digitale plattformene og er kommet for å bli. Hva du klikker på, hvordan du klikker og når du klikker, også kalt sanntidsdata, kan sammen med interaksjonsdesign hjelpe å optimalisere nettsidene for at du skal få en best mulig shoppingopplevelse på nett. Det betyr at cookies vil dominere de fleste områdene på nett og samtidig legge til rette for at du skal få informasjonen skreddersydd til din fordel.

Nettbutikker

Zalando er en aktør som tar personifiserig på alvor. Med over 1000 merker å velge i, har de utformet en «min zalando» sekvens hvor du enkelt velger ut dine favorittmerker. Basert på hvilke merker du har krysset av på, vil alle nyheter samles på ett sted og du har en tilnærmet egen nettbutikk som kun består av produkter fra prefererte merker.

Skjermbilde 2015-06-01 kl. 01.25.32
Et eget hjørne med alle dine favorittmerker gjør det lettere å finne produkter du liker. Legg også merke til hvordan de lurer inn relaterte produkter som ligner fra andre merker. «Fra ny favoritt?» (Skjermdump fra https://www.zalando.no/dame-home/)

CMO.com drevet av Adobe har i år som tre år tidligere gjort en omfattende digital trendanalyse for 2015 og peker ut bruk av omikanal/multikanal som et viktig element i å personifisere kundereisen. En omnikanalstrategi går ut på at ulike kanaler støtter hverandre samt integreres i utvikling og kommuniserer, på tvers av kanaler, enheter og plattformer (Chaffey og Ellis Chadwick, 2012 – fritt oversatt). En omnikanalstrategi tar utgangspunkt i kundens fordeler og bevarer virksomhetens styrker i de ulike kanalene. Dermed er det ikke kun nettbutikken som er kilden til å generere salg, skape kundelojalitet og engasjement. 30% av de 6000 markedsførerne som deltok i analyseprosjektet til CMO, sier at deres strategi for personifisering vil omhandle omnikanaler som førsteprioritering i 2015.

Remarketing

Facebook var tidlig ute med å forstå at annonser må posisjoneres til den eksakte målgruppen om den skal ha noen form for effekt annet enn å bli karakterisert som «spam». Facebook remarketing er nettverkets eget verktøy for å segmentere etter kjønn, alder, bosted, interesser osv. Men Facebooks teknologi beveger seg utover den tradisjonelle måten å segmentere på. Nå kan du nå et spesifikt publikum som har vært på nettsiden din tidligere, vist interesse for et spesifikt produkt eller foretatt en bestemt handling. Dermed øker du sannsynligheten for at markedsføringen din treffer blink.

Epost

 

Er du en av mange som er lei av upersonlige nyhetsbrev i mailboksen din? Da er du ikke alene. Å klikke på avmeldingsknappen på et nyhetsbrev som kontinuerlig sender ut irrelevant informasjon er blitt en lavterskel for mange. Vi sa neitakk til reklame i den analoge postkassen og vi gjør det også i den digitale. Fra nå av vil du oppleve at nyhetsbrevene blir mer personifisert – basert på dine egne interesser og preferanser

To etiske dilemmaer er likevel hvor langt markedsførerne får lov til å gå, ved innsamlingen av våre digitale fotspor og hvorvidt i hvilken grad vi tillater det. Likevel tyder det meste på at vi bør lære å tilpasse oss den nye teknologien – før vi blir tvunget til det.

Kilder:

5 thoughts on “Trendalarm: Digital markedsføring anno 2015

 1. Tilbaketråkk: Den nye supermodellen: |

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *