Film og røvere – Popcorntime

Popcorn_Time_logo
Popcorntime – Netflix får konkurranse. (Foto: Popcorntime)

 

Strie strømmer

Du har kanskje hørt om 20-åringen som i 2010 fikk politiet på døren etter at IP-adressen hans avslørte ulovlig opplasting? Gutten fra Rogaland lastet ulovlig opp den norske filmen ”Max Manus” på piratnettstedet thepiratebay.com, direkte fra gutterommet helt anonymt – trodde han…

I dag kan du enkelt streame filmer og tv-serier fra tjenesten Netflix for i underkant av en hundrings i måneden. En skulle tro det var en god deal for å få tilgang til et hav av underholdning. Likevel dukker konkurrenter opp i håp om å utkonkurrere streaming-giganten som i dag har over 53 millioner brukere, i følge det amerikanske tek-magasinet VentureBeat.

Piratene kommer 

Mye ser ut til at filmbransjens ekte Jack Sparrow har meldt sin ankomst i form av piratnettstedet Popcorntime. Popcorntime er en nettbasert tjeneste som lar deg strømme (streame) filmer like enkelt som youtube-videoer. I likhet med Netflix laster du dem ikke ned som filer, men du blir gitt tilgang til en film-torrent som midlertidig lagres i en mappe på pc´en din til du restarter den. Og tjenesten er helt gratis. Fotnoten er likevel ”på eget ansvar”. Det vil si avhengig av hvilket land du bor i og dets lover i henhold til fildeling. I Norge ble loven om opphavsrett til åndsverk sist endret juli 2014. Den innebærer at opphavsbeskyttet materiale er ulovlig å dele samt laste ned på nettet.

”Jo flere vi er sammen…”

En BitTorrent er en strømmingsfil som blir kraftigere ved å deles. Ofte kan nedlastning gå sakte når flere brukere i samme nettverk laster ned filen. En BitTorrent tvinger derimot brukerne i samme delingsnettverk til å styrke filens hastighet, samtidig som de laster den ned. Derfor er det effektivt å dele en fil til en stor mengde brukere samtidig. Slik gjør «rause» pirater det enkelt å få tilgang til ulovlig opplastede filer på nett.

Skjermbilde 2015-01-29 kl. 23.06.36
Veldig enkelt, om vi skal tro Popcorntime.

Faksimile, Popcorntime URL

Likevel er det ingen nedfelt norsk lov som sier at du ikke har lov til å strømme piratkopiert innhold. Hver enkelt av oss må vurdere våre handlinger. Men er det lov å ”låne” noe du vet er stjålet? Eller har det ingenting å si ettersom du ikke laster ned innholdet til din egen maskin? Per dags dato ligger svaret i gråsonen. Ullent og vanskelig. Det er mye uenighet blant politikere om hvordan å gripe an saken på best mulig måte. Skal vi stenge tilgangen til alle nettsider knyttet til torrents for nedlasting, så vel som strømming? Eller skal vi si ja til å strømme, så lenge du ikke tar filen under armen, løper hjem og arkiverer den på maskinen. Bruken av Popcorntime er litt som å spise en stjålet sjokolade. Spørsmålet er om du lar den ligge, tar én bit eller faller for fristelsen og spiser hele. Hva gir deg best samvittighet?Loven lar i midlertid vente på seg. I mellomtiden kan du begynne å poppe popcorn…

3 thoughts on “Film og røvere – Popcorntime

  1. Farlig lett å bruke Popcorntime. Minner vel nesten mer om å ta seg en rute fra sjokoladeplata noen andre stjal. «Det var jo ikke meg». Netflix er en fin løsning, men ikke fasiten. Vi vil ha det vi vil ha, og vi vil ha det med det samme. Det som blir nødt til å skje er jo at det kommer en løsning som er lettere enn ulovlig nedlastning – for det er ikke en perfekt løsning det heller (med tanke på hvor lett det er og fordeler og ulemper (plassbruk etc).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *