Hva er en god nettbutikk?

En suksessguide for butikker på nett

En god nettbutikk krever planlegging, kreativitet og oppfølgning

Vi er inne i nok en høytid med flere røde dager på kalenderen. Omgitt av appelsiner, påskeegg og skiturer har vi også ekstra tid til å surfe på nettet. Når de fysiske butikkene holder stengt, finner flere nordmenn veien til nettbutikkene. I siste kvartal av 2014 handlet nordmenn for totalt 16,9 milliarder norske kroner, og gjennomførte hele 15,8 millioner kjøp på nett, viser e-handelsbarometeret til Virke, næringslivets hovedorganisasjon.

Ehandel.com er en nylig lansert nettside som omhandler testing av nettbutikker med mål om å utvikle samt forbedre nordiske nettbutikker. Grunnleggerne bak siden er netthandelsekspertene Karl Philip Lund, Bjørn Omsland og Ole Martin Evensmo, som har lang erfaring innen netthandel og digital markedsføring. Målet til Ehandel.com er å utvikle samt forbedre nordiske nettbutikker. Hvor mange ganger har du forlatt en nettbutikk på grunn av rotete forside, vanskelig navigasjon eller mangel på kontaktinformasjon?

Ehandels vurderingskriterier omhandler ti kategorier som tar for seg grunnleggende mekanismer som bør forekomme på en god nettbutikk. Merk deg at flere av kriteriene fletter seg inn i hverandre. Basert på Ehandels kriterier, samt tips og nyttige lenker får du her en guide til hvordan du kan optimalisere din nettbutikk og skape digital tillit, basert på fornøyde og trygge kunder!

 1. Konsept og strategi: Kort oppsummert handler konsept om hvem du er, hva du leverer og hvorfor kundene skal handle hos nettopp deg basert på design, presentasjon og handling! Strategi er et dynamisk fenomen som formes i en blanding av analyse og innsikt, spontanitet og rutine, topp og bunn, hell og feil. Det handler om å velge en retning og mobilisere alle ledd, følge opp og justere underveis. En god nettbutikk har en klar visjon og en stødig forretningsmodell, samtidig som den er tilpasningsdyktig til omgivelsene. I kreative omgivelser sies det ”you have to kill your darlings” – som betyr at du ofte må forkaste idéen din for å uvikle noe enda bedre. Mange bedrifter står fast med sin uforanderlige strategi – noe som bremser suksess da omgivelsene endres. 
 1. Førsteinntrykk – «Kunsten å fange kundens oppmerksomhet!»
  Hold fargetemaet rent sammen med lett navigering og produktpresentasjon for å skape en innbydende side. Er logoen godt synlig? Er menyen ryddig? Brukeren som entrer siden skal etter fem-ti sekunder ha forstått hvorfor han/hun skal handle nettopp her. Zalando.no er et godt eksempel, med sitt lekre design, ryddige meny og enkle navigasjon. En god nettbutikk bør også ha flere visuelle ”lead catchers” for å trigge kunden til videre aktivitet.
 1. Synlighet: Visste du at hele 90 % av all søkemotortrafikk til norske nettsteder kommer fra Google? Derfor er det hard kamp om å være på Googles listetopp. Søkemotoroptimalisering er avgjørende for at kunder skal finne frem til nettstedet ditt i Googles søkejungel. Dessverre er det ingen eksakt oppskrift, men kombinerer du betalte AdWords-annonser med
  Søkemotoroptimalisering (SEO) – Det beste kompasset (Foto: pixabay.com)

  kvalitetsinnhold om produktene på nettsiden og på blogg, er du på god vei mot toppen av søkelisten. Google premierer godt innhold på nett, derfor gjelder det å ha riktig kunnskap om de ulike sosiale kanalene, samt å vite fordelene med hver enkelt av dem.

  Google AdWords lar deg optimalisere søkeord/søkesetninger, posisjonere deg mot et
  spesifikt geografisk område, og skape skreddersydde annonser for din bedrift på nett. Dagsbudsjettet bestemmer du selv. Bruk flere sosiale medier som Facebook, instagram, twitter og blogg. Tillegg tags på produktene du annonserer slik at du linker mediene sammen.

   

 1. Brukervennlighet: En god nettside må være enkel å navigere seg på, samtidig som den har klare «call-to-action»- en knapp med tekst som får brukerne til å klikke på det nettbutikken ønsker. 26.februar i år, avduket Google sine beinharde kriterier for mobilt internett. Google har lenge vært opptatt av mobilvennlige websider, men det er første gang i historien at de har annonsert endringer i sine søkealgoritmer. Fra 21.april vil websider som ikke er mobiloptimaliserte bli ekskludert når du søker i Google via mobil. Tør du ta sjansen? Sjekk om nettbutikken din er mobiloptimalisert ved hjelp av Googles mobilvennlighets-test. Kunden skal ikke behøve å zoome seg inn til produktkategorier og handlevogn.
  Å tilby nettsiden på flere språk vil også øke brukervennligheten, og forhåpentligvis føre til en flying start på å entre det internasjonale markedet.
 1. Kjøpsprosess: En prosess som bør gå lekende lett, men likevel bære preg av sikkerhet. Hvilke betalingsmuligheter har du som kunde? Hvilke betalingsløsninger støtter nettsiden? Kunderegistrering er inngangsdøren til effektiv kjøpsprosess. Be kundene registrere seg tidlig, slik at de slipper å taste inn betalings-og kundeinformasjon ved fremtidige kjøp. Kunder som ikke er registrerte bør likevel ha muligheten til å fullføre kjøpsprosessen. Ekskluder alle elementer som tillegsannonser eller bilder, da dette kan forstyrre kunden i betalingsprosessen.
 1. Teknologi og hastighet: Hvor raskt lastes innholdet på nettbutikken din? Kunder hater å vente. Sjekk hastigheten med Google PageSpeed Insights, pingdom eller gtmetrix. Husk å stille inn for den geografiske lokasjonen du befinner deg på for å få mest optimal analyseEn rask nettside bruker 1 – 2 sekunder på å laste opp innholdet.En dynamisk nettside flyter bedre enn en statisk. Dynamiske nettsider forandrer seg ut ifra brukerinteraksjon. Alle nettbutikker med betalingsteknologi er forsåvidt dynamiske, likevel er det mye du kan gjøre for å få den mer dynamisk, som ved bruk av billedslides, avanserte søkemotorer med forslag som dukker upp i tråd med bokstavene du typer inn, og forslag til likte produkter ut fra hva brukeren tidligere har søkt på.
 1. Kundetilfredshet: Kundevurderinger er gull verdt – nettopp for å gi andre kunder en opplevelse av produktene som tilbys. Dette er spesielt viktig for nettbutikker som selger klær og sko ettersom vi alle er forskjellige, og at størrelser samt fasong varierer fra merke til merke. Gjennom kundevurderinger får du også informasjon som kan hjelpe deg å luke ut fremtidige flopper og beholde kundefavoritter. Gi kundene muligheten til å skrive en anmeldelse av produktet og rangere dem med terningkast eller stjerner etter hvor fornøyde de er med produktet og handleopplevelsen.På Trustpilot kan du lese om kundenes egne opplevelser med nettbutikker over hele verden. Bruk disse omtalene aktivt for å se på hva som må vedlikeholdes og hva som bør forbedres.
 1. Trygghet: Lett tilgjengelig kontaktinformasjon, logoer av sikre betalingstjenester som nettsiden støtter, og frakt-, reklamasjon/retur- og bytteopplysninger trygger kjøperen. Kunden skal føle trygghet ved å utlevere kontoinformasjon, samt at han/hun får varene som bestilt. Gjør det enkelt: Sjekk at sideopplysningene dine stemmer overens med de tolv godkjenningskravene på tryggehandel.com, send søknad om å få sertifisert din nettbutikk i dag og få et godkjenningsstempel.
Skjermbilde 2015-03-31 kl. 12.53.47
Skjermdump hentet fra http://www.nettxpress.no/hvorfor-velge-cs-cart.html

 

 1. Kundekommunikasjon: En god nettbutikk skal skape relasjoner til de besøkende, helst via flere plattformer:
 • Sosiale medier: Bruk både blogg, Facebook, Instagram og Twitter. Generer likes ved å poste regelmessig innhold med kvalitet. Er du fortsatt en av dem som tviler på at blogging har noe for seg, bør du lese innlegget til Niel Patel.
  Mange nettbutikker selekterer og velger for eksempel kun å være aktiv på facebook, men glemmer blogg og instagram. Akkurat som at flere hoder tenker bedre enn ett, skaper aktivitet på flere medier større trafikk. Unngå å satse alt på ett kort!
 • Epostmarkedsføring: Hold epostutsendelene personlige, relevante og regelmessig. 
 • Live-chat: Møt kundens spørsmål direkte ved bruk av live-chat.
 • Kontaktinformasjon: Telefonnummer og adresse må være lett tilgjengelig.
 1. Priser og utmerkelser: Hvert år tildeles priser og utmerkelser til nettbutikker i ulike kategorier. Har nettbutikken din vunnet en pris? Eller har du blitt belønnet for god butikkdrift tidligere, men er fersk på nett? Vis det for omverdenen. Et slikt stempel vil skape tiltro hos kundene!

  Skjermbilde 2015-03-31 kl. 15.08.48
  Kilde: http://www.posten.no/395735/finalister-klare-til-kamp-om-a-bli-arets-beste-nettbutikk

Nyttige kilder:

4 thoughts on “Hva er en god nettbutikk?

 1. Utrolig bra liste og en veldig god oversikt. Jeg elsker nettbutikker og netthandel og nærmest samler på bra trygge butikker. Mange av kriteriene du nevner her bruker jeg selv når jeg skal finne gode nettbutikker, men denne listen var bedre en min egen sjekkliste. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *