When Sharing isn´t Caring

Det er slutt på å briljere med kunnskap for å vinne en konkurranse. Alt du trenger er å like og dele en Facebookpost, tagge en venn eller fem for å øke vinnersjansen, og du er med i trekningen. Enkelt? Absolutt! Lov? Ikke i det heletatt!

I september 2013 endret Facebook sine Promotion Guidelines som ga mindre og større virksomheter mulighet til å gjennomføre konkurranser uten å opprette en egen applikasjon eller innhenting av informasjon via andre løsninger utenom Facebook. Mange så potensialet i de virale spredningseffektene som konkurransene kunne gi og sverger fortsatt til «lik-del-og-tagg»-metoden for å nå nye likertall. Prinsippet bygger på Metcalfes lov om nettverkseffekter der antall mulige koblinger mellom brukerne vokser med antall brukere. Antall mulige koblinger beskrives ved n(n-1) og antall unike koblinger er halvparten av dette. Det betyr i praksis at hvis du deler med dine kjente, og dine kjente deler med sine kjente, og dine kjentes kjente deler med sine kjente osv. vil du til slutt få en spredning de fleste bare kan drømme om – men, i dette tilfellet, på et feil grunnlag.

 

like-vs-share_in_b2b_social_media_marketing

 

Hva er lov?

Det er lov å kjøre konkurranser direkte på Facebook og du kan…

 • be folk like og kommentere et innlegg for å delta.
 • be folk sende melding til siden for å delta.
 • be folk poste et innlegg på bedriftssiden for delta i konkurransen.
 • bruke antall likes som en stemmesanker i en konkurranse.

Det er derimot ikke lov dersom du…

 • ber folk tagge seg selv eller venner i et bilde de ikke er avbildet i.
 • ber folk om å poste et innlegg på sin eller andres personlige side for å delta.
 • kjører en konkurranse fra en personlig Facebookside.
 • ber folk dele, like eller poste noe på sin private Facebookprofil for å delta i konkurransen.
   

Men ”alle” gjør det jo…

Ikke ”alle” gjør det, men alt for mange dessverre. Det er lett å vifte med et innbydende produkt for å få folk til å spre merkenavnet ditt videre, og for de aller fleste virksomheter koster det dem null og niks. Påsken 2015 var nok en høytid med rekordmange påskeegg fylt til randen av godsaker. Alt fra rettetenger og sminkesaker til festivalpass og flybilletter. Ikke var påskeeggene spesielt vanskelig å finne heller. For vips – så var du tagget i ett av dem selv. Facebook har ikke kapasitet til å få med seg alle brudd på konkurransereglene, men så fort de får nyss om det er ikke leken lenger god. Som virksomhet risikerer du å bli utestengt fra Zückerbergs mektige bibliotek. Tør du og bedriften din ta sjansen?

”Hva med meg da?”

Du som privatperson må gjerne like, dele og tagge venner alt du orker. Det er (per dags dato) ikke deg Facebook er ute etter å ta. Men har du noen gang sett eller fått mange likerklikk på et konkurranseinnlegg du har delt for en bedrift? Husk at vennene dine ser alt du gjør. Kommentarer, likerklikk, delinger, tagger – ALT. De fleste av oss vil at Facebookfeeden kun skal inneholde poster av personlig kvalitet og relevans, og det er ikke mange poster av det motsatte som må til før vi karakteriserer det som spam. 

Slik Facebook er bygget i dag, har vi likevel mulighet til å påvirke algoritmene. Det vil si at jo mer vi scroller forbi innlegg av sorten «lik, del og tagg» og jo mer vi klikker «jeg vil ikke se dette», jo ferre innlegg vil vi bli eksponert for. Selv om Facebook ikke når alle virksomheter som bryter konkurransereglene, vil mange av innleggene ment for viral spredning miste sin frekvens fordi det etterhvert blir markert som spam.

Kilder

One thought on “When Sharing isn´t Caring

 1. haha sant ass. Begynner også å bli ganske lei av disse elendige konkurransene som ikke engang er relevant for bedriften. Vi lever i en «era» basert på «like»-horeri

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *