Dyreparken i sosiale medier


Dyreparken
er en av Norges mest besøkte turistattraksjoner og jobber kontinuerlig med innovasjon for å opprettholde sin sterke merkevare. Parken har en en god følgerskare på Facebook og produserer godt visuelt innhold i sosiale medier. Men er de kanalunike?

Dyreparkens høysesong er fra mai til august, da været er på sitt beste og alle aktiviteter, utendørs og innendørs, er åpne. Høst- og vintermånedene regnes som lavsesong hvor besøkstallene er betydelig lavere. For Dyreparken er det likevel viktig å gjøre målgruppen sin oppmerksom på at de fortsatt er der til tross for en kaldere sesong. I forrige blogginnlegg ble de besøkende definert som Dyreparkens største interessenter, og dyrene hakk i hæl. Følgelig vil analysen av parkens bruk av sosiale kanaler, derfor basere seg på kommunikasjonen med de besøkende – både eksisterende og potensielle, samt hvordan de bruker dyrene for å skape verdifullt innhold av emosjonell tilknytning.

«Vi satser på unike historier som tar del i folks hverdagsliv. Vi vil prestere for gjestene våre før de kommer, når de er i parken og etter de er dratt,” – Reidar Fuglestad, konserndirektør i Dyreparken utvikling.

Sosiale medier er ingen strategi

Det er lett å kaste seg ut i sosiale medier. En kjapp epostadresse, et ønsket brukernavn og passord er alt du trenger – og vips så har du en brukerkonto. Men som virksomhet vil du raskt merke at strategisk forankring glimrer med sitt fravær, i mangel på den responsen du hadde ønsket å få i de sosiale kanalene. For å ha strategisk forankring må virksomheten blant annet har klart for seg:

 1. Hvilke oppgaver skal sosiale medier løse?
 2. Hvem er det vi ønsker å nå?
 3. Hva er målet med tilstedeværelsen?
  (Staude, 2011)

De sosiale mediene er kun verktøyet ditt! For ingen sosiale medier er av verdi i seg selv. I motsetning til mange tradisjonelle markedsføringskanaler som oppfordrer til ”løp-og-kjøp”, fungerer sosiale medier som lytteposter, der du kan invitere til deltakelse, samtale og engasjement slik at brukerne kan tilføre verdi tilbake til virksomheten (Staude og Marthinsen, 2013).

Be a goal digger

Noen virksomheters primære mål med er å tilegne seg nye kunder, basert på spredning av eksisterende kunders anbefalinger og digitalt WOM. For andre er målet ene og alene å øke konverteringsraten. Men en god kommunikasjonsstrategi i sosiale medier kretser rundt flere formål etterfulgt av oppfølging. En utfordring for mange virksomheter er å tenke at aktivitet i sosiale medier gjøres i et langsiktig perspektiv (Chaffey og Ellis-Chadwick, 2012). POST-modellen er et nyttig rammeverk utviklet av Forrester, for å utvikle en best mulig strategi for aktivitet i sosiale medier:

 • People: Kartlegg og forstå interessentenes sosiale aktivitet:
 • Objectives: Sett ulike mål og engasjer interessentene på ulike måter. Gode mål er mål som settes i alle faser av kundesyklusen: Tilegnelse, konvertering og kunnska. Ikke alle mål er like lette å måle, men det det gjør dem ikke mindre viktige av den grunn.
 • Strategy: Legg en plan for å nå dine mål, og følg opp under veis. Vit at endring er en del av strategisk forankring, også når du har nådd målet ditt.
 • Technology: De tre komponentene nevnt ovenfor danner grunnlag for hvilke teknologier og verktøy du bør ta i bruk for at aktivitetene skal skape verdi – både for kunden og for virksomheten.
  (Li og Bernoff, 2011)

Decide on your objective before you decide on a technology. Then figure out how you will measure it – Josh Bernoff

Content is (still) king

Seth Godin, forklarer at det er en vesentlig forskjell på det å ha en mengde kontra det å ha en stamme. En mengde er en stamme uten en leder og kommunikasjon, mens en stamme er en fanskare som ledes av kommunikasjon og godt lederskap. Mange bedrifter er mest opptatt av tall: Antall likes på Facebooksiden sin, antall følgere på Instagram osv. Tallene indikerer dessverre ikke hvor god virksomhetens aktivitet i sosiale medier er. Hva betyr et høyt antall følgere om de ikke handler slik du vil de skal gjøre? Å omdanne en mengde til en stamme handler om tilføre stammen din innhold som er av verdi for dem. Hans-Petter Nygård Hansen (2015) påpeker at innholdet må oppleves verdiøkende i forhold til:

 • Kjennskap
 • Kunnskap
 • Holdning
 • Handling

Innholdsmarkedsføring er ikke produktfokusert, men kundeorientert. Tall må altså sees i sammenheng med innholdet og aktiviteten for å kunne vurderes. Et godt innhold forteller en historie og er relevant for målgruppen. Det er ikke bare du og jeg som er opptatt av godt innhold. Både Google og Facebook (dermed også Instagram) har utviklet egne algoritmer som premierer innhold etter kvalitet og relevans. Google dytter deg og ditt gode innhold høyere opp i det organise søkefeltet, også ved å analysere dine sosiale medier. Én reell følger gir deg større synlighet enn 100 falske. Facebook nedprioriterer påtrengende reklame og konkurranser, men gir deg høyere organisk rekkevidde om innholdet ditt er av betydelig kvalitet.

Utfordringene i dag er å skape leads og skape innflytelse – Hans Petter Nygård Hansen

Big Brother

Uansett hvilke sosiale kanaler du som virksomhet velger å ta ibruk, bør du sette opp overvåkning for å få innsikt i hva som blir sagt om deg på nett og i sosiale medier. Dette kan være en utfordring, men det finnes uttallige verktøy som gjøre det lettere. Meltwater er en trygg aktør med spesialisering i å samle data i form av rapporter og analyser, for at du som virksomhet kan dra nytte av relevant innsikt for å styrke merkevaren din. Det finnes likevel enkle ting du også kan gjøre selv:

1. Sett opp en oversikt over alt av du ønsker å overvåke: Navn relatert til virksomheten, produkter, populære ord og temaer innen bransjen, navn på tjenester, navn på de ansatte, konkurrenter etc.

2. Feedly er et gratis overvåkningspanel som gir deg rapporter når søkeordene dine blir nevnt. Her kan du lime inn rss-adresser slik at du har oversikt over alle kanaler på ett sted.
Google Alert rapporterer hver gang Google finner nye sider med relevant stoff basert på søkeordene

3. Twingly plukker opp omtale fra blogger. Du kan enkelt legge inn rss-adresse fra Twingly i Google Reader slik at du har alt på ett sted.

4. Twitter Search tar for seg hva som blir sagt om deg på Twitter. På samme måte som Twingly kan du også kopiere rss-adressen inn i Google Reader.

IPSOS (4)
Infographic utarbeidet på bakgrunn av Dyreparkens nåværende antall følgere i de ulike sosiale kanalene, sett i sammenheng med tall fra Ipsos MMI for bruk av sosiale medier i Norge 1.kvartal 2015. (Merk at YouTube ikke inngår i MMIs rapport, men følger som en viktig kanal i analysen)

 

FACEBOOK

Førsteinntrykket er profesjonelt og troverdig med 4800 omtaler av attraksjonen. WOM er altså med på å danne førsteinntrykket når man entrer siden med totalt 4,3/5 stjerner som er en god indikasjon på troverdighet. I henhold til Dyreparkens omfattende målgruppe er aktiviteten på Facebook i god tråd med nåværende antall norske brukere som benytter seg av Facebook daglig. Siden oppdateres jevnlig og det går sjeldent mer enn 48 timer mellom hver post. Innleggene postes helst om morgenen før foreldre drar på jobb eller senere på kvelden etter kl 18.00 – en gunstig tid for god eksponering, da middagen sannsynligvis er konsumert og barna ser på barne-tv eller har lagt seg. Likevel viser rapporten fra Meltwaters gratisverktøy Likealyzer, at publiserte poster mellom 06.00 – 09.00 genererer mer likerklikk, enn mellom 18.00-21.00. Tekstene er preget av god retorikk, samtidig som de inviterer til samtale ved å stille spørsmål. Dyreparken bruker svarer aktivt på kommentarer, enten det er av positiv eller negativ karakter. Likeanalyzer er et gratis verktøy utviklet av Meltwater som vurderer din nåværende Facebookaktivitet. Her scorer Dyreparken med hele 90/100 poeng.

Skjermbilde 2015-05-25 kl. 11.16.17
Skjermdump fra http://likealyzer.com/facebook/dyreparken

Selv om siden har over 175 000 følgere, er det dog ingen garanti for at budskapet når alle. Dyreparken har i midlertid klart å fange følgernes oppmerksomhet ved å skape innhold i form av video. Studier viser at video som opplastes direkte på Facebook har opptil 135% større rekkevidde enn bilder. Som nevnt innledningsvis spiller likevel innholdet en vesentlig rolle. For én ting er å se hva som blir postet, en annen er å engasjere seg i innholdet. Som et resultat av demokrati og samtale, erfarer vi nytten med engasjement og ser at deltakelse skaper mer deltakelse (Staude og Marthinsen 2013). Det er også tilfelle for interessentene av Dyreparken. For å gidde å engasjere seg må innholdet være relevant og samtidig føle at deres stemme blir hørt:

Skjermbilde 2015-05-22 kl. 11.56.51
En følelsesladet dialog på Facebook 18.mai, etter at det ble født fire tigerunger på 17.mai. Skjermdump fra facebook.com/dyreparken

 

Screenshot_2015-05-19-19-44-19
Skjermdump: instagram/dyreparkenkrs

INSTAGRAM

Visuell kommunikasjon er en viktig nøkkel for å skape en identitet i sosiale medier (Staude, 2014). Ved å tilføre personlige emneknagger (hashtags) under bildene, gir du brukerne en bokstavlig talt en knagg å henge innholdet ditt på, som igjen er med på å bygge en solid merkevare. ”Julius favorittbrød” er bare en av mange produkter i regi av Dyreparken. Som en påskeaktivitet inngikk de et samarbeid med insta-dronning, Ida Frosk, der du kunne vinne billetter til Dyreparken ved å lage din kuleste skive med Julius favorittbrød og hashtagge #juliusfavorittskive. Slik inviterer de publikummet sitt analogt – ikke bare til samtale, men også til digital deltakelse.

Bioen til @dyreparkenkrs er mangelfull. En utfyllende bio med informasjon om hvem, hva, hvor og hvordan, er viktig informasjon for å skape kredibilitet og troverdighet for nye følgere som besøker kontoen. Kontoen har 460 innlegg per dags dato og har eksistert i ca to og et halvt år. Det oppleves likevel mindre engasjement i Dyreparkens egenpubliserte bilder enn hva som er tilfelle på Facebook. Statistikken viser at bildene har per dags dato i gjennomsnitt 644,15 likerklikk, som indikerer en lav likerklikkrate på 4,74%. Postene får i gjennomsnitt 15,55 kommentarer. Likevel er majoriteten av dem kun kommentarer der brukerne tagger andre brukere. Postene skaper da synlighet, men ikke nok likerklikk og deltakelse. En del av bildene oppleves litt barnslige og kunne egnet seg bedre til en plattform der større del av foreldregenerasjonen er.

Mine syv instagramtips

 1. Et bilde sier mer enn tusen ord: Skap historier og fang øyeblikk i parken som dere kan dele med følgerne på Instagram. Et bilde skal kunne stå alene uten å måtte behøve mye supplerende tekst. Skap ditt eget og ha din merkevareidentitet i bakhodet når du poster. Filter kan fungere vel og bra i noen settinger, men i Dyreparkens tilfelle scorer de nok høyest på å være så naturlig og ekte som mulig.
 2. Vær personlig: Innsideinformasjon trigger publikum. Vis dem hva de vil se, og sørg for å ha en personlig touch på motivet. Bruk dine interne interessenter for å vise følgerne dine hvem som står bak merkevaren. Det skaper tiltro, ektehet og pålitelighet.
 3. Engasjer deg i dine følgere. Invitér til samtale, følg opp på kommentarer og tags. Vis at du er interessert. Skap symmetriske relasjoner til følgere som viser stort engasjement til din virksomhet, ved å følge dem tilbake. Publikummet ditt kan inspirere deg – ikke undervurder dem.
 4. Mediesamspill: Om du vil formidle likt innhold i tre ulike kanaler, sørg for at innholdet er unikt for kanalen. Om bildet etterfølges av en «call-to-action» i et annet medium, er det ingenting i veien for å linke dem opp mot hverandre.
 5. Jevnlige oppdateringer: Det bør ikke gå for lenge mellom hver gang man poster. Finn en balanse og bruk skjønn. Er innholdet av stor interesse vil bildet generere likerklikk, uansett om du har postet tidligere samme dag. Tenk innhold!
 • Logg deg inn og følg med på din egen eller konkurrentenes statistikk til enhver tid ved å bruke picstats.com

TWITTER

Twitters unike brukergrensesnitt innebærer blant annet muligheten til å spisse et budskap på maksimalt 140 tegn og har fått definisjonen mikroblogg (Staude, 2015). Dessverre havner Dyreparkens Twitterbruk i skyggen i mangel på . Aktiviteten på Twitter tyder mye på at kanalen blir brukt som en tunnel for Instagrambilder, som igjen ”bortfører” publikummet til en annen kanal for å eventuelt vise sin interesse. Dan Zarrella har gjort en omfattende undersøkelse av sosiale medier og konkluderer med at Tweets som inneholder bilde har 94% mer sjanse for å bli retweetet, enn tweets uten bilde. Dermed er det mye som tyder på at en instagramlenke ikke er nok for å oppnå optimal spredning av et budskap på twitter. Twitter går selv ut og råder alle til å poste bilder direkte i tweets, istedenfor å gå via Instagram.

Skjermbilde 2015-05-25 kl. 11.59.09
Skjermdump fra https://twitter.com/dyreparken

Selv om virksomheten ”bare” har 968 følgere på Twitter, er ikke kanalen mindre viktig. En tilleggstyrke hos Twitter er muligheten for særdeles stor spredning ved å kombinere innhold fra større og løsere nettverk (Staude og Marthinsen, 2013). Det er en effektiv måte å kommunisere med andre større aktører så vel som enkeltpersoner på. Twitter drives i stor grad av hva som skjer i nyhetsbildet, meningsytring og samfunnsdebatt. I interessentanalysen så vi at tradisjonelle medier og presse er en betydelig interessent som påvirker Dyreparkens omdømme. Pressen er aktiv på Twitter, og det bør også en stor aktør som Dyreparken være for å vise at de tar sin omtale på alvor. Pressen har enorm innflytelse på befolkninges holdning og oppfatning og knyttes derfor tett til privatpersoner på Twitter. Dyrevern er et mye omdiskutert tema og Dyreparken bør vise hvilket ansvar de tar overfor dyrenes velferd og trivsel, sine ansatte, sine besøkende og omverden. Ved at Twitter spisser budskapet og gir mottakeren et direkte varsel, er det mange som tyr til Twitter når de har spørsmål, innvendinger og tilbakemeldinger. Dyreparkens hjemmeside har en egen seksjon med svar på spørsmål som stilles ofte. Dermed kan Twitter fungere som et godt alternativ til mail som hovedkanal for kundeservice. Det sparer tid og skaper relasjoner.

 • Bruk Tweetdeck på laptop eller stasjonær enhet for å filtrere og dele grensesnittet opp i kolonner for å få bedre oversikt.

Det handler ikke om hvor mange som ser det, men hvem som ser det og tilstanden deres. – Thomas Moen.

YOUTUBE

En YouTube-video kan bli sett av ufattelig mange flere enn et innslag på Dagsrevyen (Aalen, 2013). I en nylig studie gjort av Handelshøyskolen BI, kom YouTube best ut i henhold til brukertilfredshet og lojalitet. Kjennetegnet ved kanalen er at du kan laste opp et eget videobasert innhold, lage din egen kanal og/eller se på andres videoer. Dyreparken har sin egen brukerkanal med 864 følgere der de laster opp egne videoer. Videoene er korte, lekne og engasjerende. Den mest sette videoen er på 7467 visninger, men ingen kommentarer. Her er det et savn av flere videoer med unikt innhold skreddersydd for YouTube, også av ulik lengde.

Nå ut til barna

På YouTube trenger du ingen personlig konto for å se innholdet i kanalen, i motsetning til andre sosiale medier. Bruk det for hva det er verdt. Vil du nå ut til barna, publiser innhold av relevans som forteller en historie, slik som på BarneTV. Mange har tatt i bruk YouTube som en måte å formidle en sang med tilhørende sangtekst. Dyreparken besitter også egene interne merkevarer som har sine egenproduserte sanger. Lær barna sangene fra Hakkebakkeskogen og Kaptein Sabeltann via YouTube som mediekanal, så har du skapt en sterkere relasjon allerede før de besøker til parken.

PINTEREST
unnamed

Pinterest fungerer som et medium for inspirasjon og merkevareeksponering ved å laste opp egne, dele andres bilder eller bare scrolle deg gjennom ti tusener av bilder under diverse kategorier. I tillegg til bildenes delefunksjon kan pinnerne (pinterest-brukerne) tilføre en tekstbeskrivelse, som gir en merverdi for å uttrykke ditt budskap. Kanalen har en ”guided search”- funksjon som lettere lar deg finne innholdet du leter etter. Dyreparkens bruk av Pinterest er tilnærmet lik null. Per dags dato opererer de med kun én tavle bestående av 15 pins (bilder). Derimot har mange andre pinnere pinnet bilder relatert til Dyreparken. Hvorfor er Dyreparken tilstede på Pinterest hvis de ikke er aktive?

Å ha en Pinterestkonto gir deg mulighet til å samle og kategorisere alle bilder relatert til virksomheten som legges ut på nett. Med andre ord fungerer Pinterest også som et tilleggsverktøy for analyse og innsikt. Dyreparken ble omtalt av VG som Norges beste park med det desidert største dyrelivet, noe som gir grunnlag for ubegrensede bildemotiv. Det finnes ingen geografisk segmentering av pinnerne på Pinterest. Derfor kan du nå ut til internasjonale brukere så vel som brukere i ditt eget land. Lag en internasjonal beskrivelse i bioen, vær bevisst over bilder som deles relatert til Dyreparken, og for all del: Pinn i vei!

Anbefalinger

Dyreparken har et godt utgangspunkt og scorer høyt med sin aktivitet på Facebook, likevel faller de andre sosiale mediene i skyggen. Det kommer frem i mangel på engasjement og kanalunikhet i både Twitter, Instagram, YouTube og Pinterest.

Vær kreativ: Lett å si – utfordrende i praksis! Men Dyreparken er ressurssterke og har mange strenger å spille på. Vær bevisst dine styrker og muligheter, og se gjerne til konkurrenter for inspirasjon.

 • Instagram takover: Eller ”Insta-takeover” som det også kalles. Et særdeles populært fenomen i Instagram i dag. Instatakeover går ut på å la en nær relasjon tilknyttet virksomheten, ha ansvar for kontoen for en dag. Han/hennes oppdrag går ut på å invitere følgerne inn i sin hverdag på vegne av virksomheten. Hva med å invitere selveste Kaptein Sabeltann til å vise sin ideelle lørdag i Dyreparken? Eller kanskje Klatremus? Dyreparken har utallige karakterer å ta av. Hver og en kan fortelle en unik historie.

  gamified-explosion1
  Skjermdump hentet fra http://gamifiedlabs.com/what-is-gamification/
 • Gamification: Gamification er beskrivelsen av en prosess hvor man putter spillelementer inn i ikke spillrealterte aktiviteter for å gjøre det det morsommere og mer engasjerende (Thomas Moen, 2012). Mennesker er drevet av lek og konkurranse, og finnes det en gulrot inni bildet, kan du vedde et filter på at mange vil engasjere seg. Instagram er en effektiv kanal for bildekonkurranser. Inviter til å dele pg skap en hashtag som er unik for konkurransen slik at konkurransebidragene samles på ett sted og irrelevant innhold siles vekk. Gamification skal:
 • Involvere
 • Engasjere
 • Motivere
 • Inspirere

Ikke glem: Gamification skal også være målbart!

Samarbeid: Dyreparken er sannsynligvis den største aktøren på Sørlandet som har eksponert merkevaren sin gjennom alt fra iskrem, meieriprodukter og brød til kosebamser og TV. Allier dere med nye og eksisterende samarbeidspartnere gjennom sosiale medier

Betalte annonser og kampanjer

YouTube og Facebook er foreløpig de eneste to sosiale mediene med markedsplass for betalte annonser. Likevel er mulighetene større enn mange aner. Facebooks nyeste teknologi lar deg skape større rekkevidde og finne nye potensielle besøkende. Skreddersy annonsene dine for en spesifikk målgruppe, i en bestemt aldersgruppe, i et bestemt geografisk område, med bestemte interesser etc. Lag innbydende annonser med en klar ”call to action”. Det ”verste” du kan risikere er å booste besøkstallet, også i stille sesonger.

Vær kanalunik

Å være kanalunik handler om å ha god kunnskap om kanalenes egenart og hvordan man kan forvalte kunnskapen til å vekke engasjerende toveiskommunikasjon i hver kanal. Ikke minst handler det om å vite hvem brukerne er. Analysen har tatt for seg mange unike sider hos de ulike mediene, og flere egenskaper tilegnes fortløpende i tråd med teknologiens utvikling og etter hvert som kanalene får flere brukere. Bruk medieovervåkningsverktøy aktivt og ta i bruk oppdaterte statistikker og forskning for å skape riktig innhold og posisjonere det til rett kanal.

Etter hvert som kanalene blir mer og mer populære og får økt oppslutning, er det ofte at de blir omtalt som ”det nye Facebook” (Aalen 2013). Med nåtidens fokus på video er Snapchat i teten med raskest vekst. 38% av norske brukere på Snapchat har begynt å ta i bruk mediet i løpet av de siste tolv månedene, viser tall fra Ipsos MMI. Da Dyreparken allerede bruker video aktivt i andre kanaler bør det vurderes om Snapchat bør tas i bruk. Likevel har vi vært innom at innsideinformasjon kan skape en tilknytningsfølelse hos målgruppen og dermed ha god effekt på relasjonen til parken.

Et annet verktøy for bruk av innsideinformasjon og godt innhold i relasjonsbygging, er å starte en blogg. Andreas Kristiansen har skrevet et godt innlegg om de mange fordelene med å blogge ved siden av virksomhetens primære aktiviteter. En blogg er en suksessarena for godt innhold som igjen bidrar til søkemotoroptimalisering.

Utfordringer

Selv om sosiale medier er enkle i bruk, innebærer de visse utfordringer og risiki. Selv om alle virksomheter i dag bør være tilstede i sosiale medier, betyr det ikke at de bør være tilstede i alle sosiale medier. En utfordring er å finne ut hvilke medier man skal satse på. «A man who chases two rabbits catches neither», sier et kinesisk ordtak. Det nytter ikke favne om alle, og bare mestre å yte 50% i hver kanal. Aktivitet i sosiale medier krever som nevnt tidligere strategisk forankring, men også forståelse av hvilke hensyn du må ta, knyttet til etikk, lover og regler. Advokat Jon Wessel-Aas (2013), daglig leder i den internasjonale juristkommisjon – norsk avdeling, råder alle virksomheter til å reflektere over:

 1. Hva vil virksomheten i sosiale medier?
 2. Hvilke sosiale medier er egnet til virksomhetens formål?
 3. Hvilke rettslige eller andre forpliktelser har virksomheten som kan ha betydning for å begrense hva virksomheten kan foreta seg i sosiale medier?
 4. Har virksomheten kompetanse og ressurser til å påta seg ansvaret som følger med å være aktiv i sosiale medier?
Navigasjonshjulet
Navigasjonshjulet (Kvalnes og Øverenget, 2012): Et godt verktøy som tar for seg seks viktige aspekter du må ta hensyn til, for hvorvidt ditt utspill i sosiale medier bør gjennomføres. Skjermdump fra: Etikk i sosiale medier

Publiseringsansvar

Til tross for at det tidligere kun var redaktører med redaksjonelt ansvar, har sosiale medier gjort at alle er eller kan bli sine egne publisister. Ansvaret hos virksomheten ligger ikke bare i for hva de selv publiserer, men også hva brukerne publiserer. Om noen poster innhold som strider med lovverket og virksomheten er klar over hendelsen, men ikke fjerner den, kan virksomheten holdes som medansvarlig i gjerningen (Wessel-Aas, 2013). Bedriften har altså ansvar for å følge med på hva som blir publisert, i hvilken kanal, til enhver tid – En krevende jobb, men et krav for en profesjonell aktør i sosiale medier.

Det er bedre å be om tillatelse enn tilgivelse…

I alle fall om du ikke ønsker å betale erstatning for å ha brukt andres verk uten samtykke. Etter åndsverkloven, § 45 c, har opphavspersonen enerett til å råde over åndsverket sitt, herunder å fremstille eksemplarer av verket og gjøre det tilgjengelig for allmennheten, for eksempel på internett eller i sosiale medier. Retningslinjene for bruk av andres åndsverk gjelder ved at opphavspersonen har gitt positivt samtykke for at verket kan publiseres (Wessel-Aas, 2013). Mange virksomheter som kjører bildekonkurranser i sosiale medier eller oppfordrer publikum til å ta i bruk en spesiell hashtag ved posting av relatert innhold, benytter seg av bildene som ordnes inn under den aktuelle hashtaggen. Dette er regelrett lovstridig, om du ikke har forhørt deg med eier av bildet og fått tillatelse. Under definisjonen ”verk” inngår tekst, bilder, film og musikk.

Personvern

Skal du invitere til mer engasjement blant brukerne dine må du også ta regler knyttet til personvern på alvor. Ingenting skaper bedre relasjoner med interessentene dine enn å vise dem hvor viktige de er for deg. Poster du et bilde eller en video av besøkende i parken, trenger du tillatelse for offentliggjøring av de medvirkende. Det er mange elementer å forholde seg til, men ved bruk av oppriktighet, skjønn og sunn fornuft går det som regel veldig bra. Er du i tvil, sett deg selv i interessentenes sko. Hvordan ville du reagert?

Kilder:

 

5 thoughts on “Dyreparken i sosiale medier

 1. Jeg tar av meg hatten, og sparer den som snacks til når jeg har tid til å lese dette her. Her ser det ut som det ligger mye godt arbeid mellom linjene. Forvent deg en link!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *