Fem grunner til å skrive oftere

I dag holdt jeg nok en forelesning på Høyskolen Kristiania om Design Sprint, i valgfaget digital markedsføring. Ett av rådene jeg ga til studentene i slutten av forelesningen var å skrive ofte. 

Det er sjeldent det går et døgn uten at jeg skriver. Skriving hjelper meg å sette tanker i system, forklare for meg selv og sortere. I tillegg slår jeg et slag for godt norsk språk, grammatikk og gode skriveferdigheter. (Heia Eide og Lomheim!)

Visste du at det produseres mer digitalt innhold i løpet av 48 timer, enn det ble gjort fra tidenes morgen og frem til 2003? Med så mye tekst ute på den o store web, er det desto viktigere å fremstå som en troverdig skrivekyndig med god selvinnsikt. Skriving er som alt annet: Øvelse gjør mester. Jo mer du skriver, jo flinkere blir du. Her er fem gode grunner til at du burde skrive oftere:

  1. Refleksjon: Når du skriver, driller du deg selv automatisk til å sette tanker i system og prosessere informasjon. Når du skriver forklarer du for deg selv, før og underveis i skrivingen.
  2. Prioritering: Du blir flinkere til å sortere hva som er relevant og mindre relevant. Har du noen gang skrevet en artikkel eller et blogginnlegg, har du sannsynligvis opplevd at du må sile vekk en del informasjon for å klare å holde leserens oppmerksomhet så lenge som mulig. Denne sorteringen gjør hjernen din bevisst på hva som er viktig og mindre viktig, og du blir flinkere til å prioritere.
  3. En bedre kommunikatør: Har du noen gang mottatt en e-post, hvor du etter endt lesning sitter igjen med et inntrykk av at forfatteren burde ha tatt et par år til på ungdomsskolen? Du er dessverre ikke alene om det. Insjenativ, hodeløs bruk av i forhold til og stygge ord delings feil, pryder nyhetsbrev, e-poster og bloggartikler. For ikke å snakke om nyhetsartikler i store tabloidaviser. Det svekker ikke bare profesjonaliteten, men også troverdigheten hos leseren. Skriver du oftere, blir du mer bevisst på hvordan du ordlegger deg. Med dette følger et behov for å utvide ordforrådet, som igjen vil styrke skriveferdighetene dine.
  4. Overbevisning: Du kan lure mange med gode skriveferdigheter. Vel, poenget er ikke at du skal lure flest mulig, men de som er flinke til å skrive, får i mange tilfeller viljen sin. Akkurat som de som er flinke til å prate for seg. Jo bedre du er drillet i å ordlegge deg, jo lettere er det å overbevise.
  5. Bedre hukommelse: Debatten om hvorvidt studenten som tar notater husker bedre enn en studenten som ikke tar notater, ser ut til å fortsette i det uendelige. Likevel viser forskning at jo flere sanser vi kobler på under informasjonsinnhenting, jo bedre husker vi. Hjernen får altså en ekstra sansemodalitet når vi skriver. Derfor er det mye som tyder på at personer som skriver, husker bedre – nettopp fordi de kobler på en ekstra sans.

Om du blogger, skriver artikler, poesi, møtereferater eller dagbok – fortsett! Og husk: Det er ingen skam å sette punktum.

One thought on “Fem grunner til å skrive oftere

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *