Seks grunner til å studere utenlands

DSC_0924

Kanskje begynner du på nytt studie denne høsten, kanskje vurderer du utveksling, kanskje du ikke kom inn på drømmestudiet eller kanskje du nettopp er ferdig og tenker på veien videre? Uansett bør du holde på tanken om å ta ett eller flere semestre i utlandet. Hvorfor? Jo det skal jeg fortelle deg…

Jeg husker søvnløse netter, frustrasjon og irritasjon – alt fordi jeg ikke visste hva jeg skulle studere. Etter langt tid bestemte jeg meg for å reise ut på egenhånd i håp om å bli kvitt grublingen. Valget falt på New York og et semester med fashion management og entreprenørskap ved Gateway Education, og jeg har aldri angret et sekund. Å reise sammen med noen kan være gøy og givende. Å reise alene kan være tøft for mange, men kan likevel gi verdifulle erfaringer. Her er fem gode grunner til at du bør studere utelands, og helst alene.

1. Du lærer deg å bli uavhengig
Drar du ut i verden alene, har du ingen som kan fikse og ordne for deg. Ingen mor, far, søsken eller kjæreste som kan komme å plukke deg opp fordi du har mistet transport eller ikke rakk en avtale. Du er nødt til å tenke selv, organisere dagen din, finne ut av tidspunkt, veier, steder, adresser og hvordan du skal komme deg dit. Vi er i bunn og grunn født uavhengige mennesker, med foreldrene våre som læremestere. Det er likevel opp til deg selv hvordan du former livet ditt når du er klar nok til å fly. Mange av oss knytter oss tett til venner eller kjærester og blir avhengige av dem for egen lykke. Som oftest blir vi på et senere tidspunkt såret, sint eller lei oss ved at vedkommende skuffer oss. Og vi føler oss mer alene enn noen gang. Faktum er at alle behøver evnen til å gjøre seg selv glad og fornøyd. Vi er alle vår egen bestevenn. Når du er ute i den store verden helt alene, har du kun deg selv å støtte deg til.

2. Overvinne frykt og bryte barrierer
Jeg husker hvor nervøs jeg var da vi startet semesteret i New York. Jeg gruet meg til pensum og eksamener som var på engelsk, Bare det faktum at jeg skulle bo i en studioleilighet i fire måneder med en person jeg ikke kjente, ga meg en ekkel følelse. Hvordan vil jeg klare meg uten vann i springen? Jeg gruet meg vel egentlig til hele oppholdet, men frykten for å ikke ta et valg, var større enn å kaste seg uti det ukjente. Heldigvis. Klassen ble godt kjent. Både med byen og hverandre. Vi lærte oss triksene. Vi tok utfordringene på strak arm, av og til gjorde vi det bedre enn andre ganger. Etter vi hadde gjennomført, følte vi oss som supermenn. Og vi ble enda tøffere for neste utfordring.

Det er i ukomfortable øyeblikk du utvikler deg mest – Annette Haga

3. Gjøre akkurat hva du vil
Reiser du alene har du friheten til å gjøre akkurat hva du vil – når du vil. Du slipper å ta hensyn til hva andre ønsker å gjøre. Når du først har den friheten blir du også flinkere til å planlegge. Om du vil skippe skolen for en hel dag på stranden, eller reise på utflukt en helg du har fri, er det ingen som holder deg tilbake. Du velger selv din egen studierytme og kan bruke fritiden på å bli kjent med alt landet har å by på, være kreativ og oppleve – Og få venner og minner for livet!

Traveling is like flirting with life. It’s like saying, ‘I would stay and love you, but I have to go; this is my station. – Lisa St. Aubin de Terán

4. Møte nye mennesker og nye kulturer
Én ting er å lese om andre kulturer og fremmede land i magasiner, en annen er å oppleve dem. Du observerer hvordan menneskene i landet lever og kommuniserer og blir utfordret til å opptre på samme måte. Du blir tvunget til å sosialisere deg, enten det er gjennom å spørre om veien eller inviteres til en prat av en selskapssyk innfødt. De studentene som reiste alene til New York, var de som hadde knyttet flest nye kontakter etter endt semester. Det er derimot ikke feil å reise sammen med noen du kjenner fra før, men ønsker du maksimalt utbytte av et semester utenlands bør du reise alene. Du vil merke et større behov for sosialisering og en større nysgjerrighet når du mangler det trygge kjente. Å møte nye mennesker og lære andre kulturer å kjenne skaper også økt forståelse og åpenhet for andre mennesker.

5. Skape et internasjonalt nettverk
Nettverket du danner deg i løpet av studietiden din, kan ha mye å si for karrieren din. Drømmer du om å jobbe utenlands i senere tid, kan du først bli kjent med ditt interessefelt på internasjonalt nivå, og møte mennesker fra andre land innen samme studieområde. Utvekslingsstudenter eller studenter som tar en større del av et studie i utlandet, møtes ofte på samme nivå, men med ulik bakgrunn, som igjen kan være en fin måte å utveksle kunnskap og ideer og skape noe sammen med andre. Enten nå eller ved en senere anledning. Det finnes flere eksempler på konferanser, arrangementer og møter som arrangeres internasjonalt nettopp for at mennesker skal komme sammen og skape kreativitet.

6. Finne´ræ sjæl
Hvem, hva, hvor, hvorfor… Ja, hvorfor ikke? Etter et utenlandsopphold får du god tid til å tenke, prøve ut, feile og mestre. Kanskje finner du ut hva som ikke er rett for deg eller så finner du ut akkurat hva det er du vil. I ukjente omgivelser er man ekstra oppmerksom på seg selv og omgivelsene. Du drar ikke utenlands for å tenke, men opplevelser, mennesker og erfaringer gjør at du blir mer bevisst på hvem du er, hva du står for, hva du liker og ikke liker. Og om du ikke skulle finne deg selv, kanskje du finner noen andre…?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *