HM x Balmain: Kjedekollisjon

Presis kl 10.00 i dag morges åpnet Hennes og Mauritz dørene for sitt seneste samarbeid med selveste Balmain. Kolleksjonen har virkelig fått bein å gå på ved store digitale kampanjer inkludert musikkvideo (!) med blant annet super(kjendis)modellene Kendall Jenner og Gigi Hadid. Melk og Honning forteller at flere ivrige kunder sov utenfor H&M natt til 5.november, for å sikre seg en bit av det eksklusive og begrensede samarbeidet. Helt siden 2004 har de samarbeidet med store designere som Karl Lagerfeld, Versace, Isabel Marant, Alexander Wang etc. Samarbeidsprosjektenes hovedpoeng er at design ikke trenger å koste skjorta, bokstavelig talt. Designeren setter sitt preg på en mindre og begrenset kolleksjon kun for H&M, som slippes i løpet av november hver høst. Prisene er i det mer eksklusive sjiktet til H&M, men overkommelig for de som ønsker et eksemplar av designmote.

Balmain er et fransk haute couture motehus som har eksistert siden 1946. Motehuset ble etablert av entreprenør Pierre Balmain som på den tiden kledde opp stjerner som Ava Gardner og Birgitte Bardot i Paris. Etter Pierre Balmains død i 1982, overtok Erik Mortensen som ble kalt ”Pierres høyre hånd”. I ettertid har en rekke dyktige designere ledet an i spissen hos Balmain: Oscar de la Renta, Christophe Decarnin og nåværende Olivier Rousteing, som i dag er en av moteelitens yngste creative directors.

Årets designsamarbeid mellom H&M og Balmain har trolig toppet alle rekorder for PR og markedsføring i forkant av lanseringen. Publikum har fått lov til å se hele kolleksjonen på nett noen få dager før slippdato. Det som oppleves bemerkelsverdig er likheten mellom en herrejakke fra Balmains samarbeid med H&M og en fra Balmains egen høstkolleksjon. En svart jakke i bomullsmateriale med skinndetaljer. Ser du forskjellen?

HM x Balmain vs. Balmain Paris                                 

Skjermbilde 2015-11-05 kl. 19.40.06
Venstre: Skjermdump fra L´Offisiel Singapore. URL          Høyre: Skjermdump fra Harrods. URL

HM x Balmain vs. Balmain Paris

Skjermbilde 2015-11-05 kl. 19.42.36
Venstre: Skjermdump fra hm.no. URL                   Høyre: Skjermdump fra mr.porter. URL

Forskjellen ligger ikke i produktdetaljene, men i prisen: En differanse på 11 000,- kroner. Balmain har designet en tilsvarende jakke for H&M til 799,-, som også er å finne i Balmains høstkolleksjon 2015 til en noe høyere pris: 11 795,-. (Kamikaze, Oslo.) Samme materiale, samme detaljer, samme farge, samme fasong, samme skinnkvalitet… Samme fabrikk? Neppe. Balmains versjon viser seg å være produsert i Italia, mens HM x Balmain´s derimot er produsert i Asia.
Hmm… Er det..

  1. … Mr.Rousteing som har gått tom for kreativitet?
  2. … Er det kanskje ikke han som har designet kolleksjonen i samarbeid med H&M, men noen underdesignere som har fått i oppgave å designe noe a la Balmain?
  3. … Er er det Balmains italienske fabrikkarbeidere som bader i luksus og at klærne i teorien kan produseres et billigere sted for å senke prisen?
  4. Eller er det barnearbeid og underbetalte fabrikkarbeidere som er årsaken til at man kan kjøpe tilsvarende jakke til 799,-, kontra 11 795,-?

Senest 9.mai 2015 ble det avklart at barn i Kambodsja produserer klær for Hennes og Mauritz, skriver Aftenposten. I følge en rapport fra Human Rights Watch begår H&M flere lovbrudd i tekstilfabrikkene. I rapporten kommer det frem at barn under 15 år blir tvunget til å arbeide, også på søndager, like lenge som voksne. 5.oktober 2015 opplyser TV2 at flere av fabrikkene til H&M i Bangladesh mangler nødutganger. Klesgiganten har hele 229 produksjonssteder, kun i Bangladesh…

En kan jo tenke seg hvor kjipt det er for Balmain-kunder å se en identisk jakke bli solgt på H&M, signert av Balmain selv, for ca 7% av prisen de betalte. Derimot kan de som var så heldige å sikre seg jakken kl 10.00 i dag morges, skåle får å ha gjort sesongens varp. Det store spørsmålet er hvilke konsekvenser dette kan få for merkevarene H&M og Balmain.

Så hvis du kunne velge: Hadde du kjøpt jakken for 11 795,- eller sovet ute en natt og fått den for 799,-?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *