Smartklokke – Kle deg med teknologi

I en hurtigutviklende teknologisk tidsalder er det én ressurs vi opplever kontinuerlig knapphet på – nemlig tid.

Mange av oss skulle nok ønske at døgnet hadde flere timer – bedre tid til å gjøre alt vi ønsker i løpet av en dag. I kjølvannet av CES, verdens største messe for ny teknologi og innovasjon, tyder mye på at ”portable wear” trolig får et virkelig gjennombrudd i 2015. CES – Consumer Electronics Show gikk av stabelen 6.-9. Januar i Las Vegas, hvor hele 3600 utstillere deltok fra hele verden.De største aktørene i mobilbransjen har allerede lansert en smartklokke, og i år når det nye armbåndsuret nye høyder.

Hva er en smartklokke?

En smartklokke er en forlengelse av smarttelefonen. En digitalisering av det gode gamle armbåndsuret, med funksjoner utover tidsangivelse. Mange har lurt på hvorfor man skal investere i en slik dings, når flesteparten av oss har telefonen vår i lommen til enhver tid. I dag er det derimot mye som taler for å skaffe seg en slik smart kamerat. Hvor mange ganger har du endt opp med å holde telefonen under en hel joggetur, i mangel på lommer på treningstøyet? Hadde du hatt en smartklokke, hadde du kunnet lagt igjen telefonen hjemme og allikevel blitt varslet underveis om innkommende samtaler og tekstmeldinger, uten å avbryte treningsøkten. Eller hva gjorde du sist du syklet til jobb og telefonen din dirret i innerlommen? Til trening, kan smartklokken måle puls, distanse, forbrenning samt angi hvor du befinner deg, ved hjelp av kartfunksjon etc. Blir du oppringt iløpet av treningsøkten kan du sende vedkommende en kort beskjed via få berøringer, eller du kan velge å besvare anropet. Operativsystemet Android lar deg for eksempel laste ned flere design for å tilpasse urskiven slik du ønsker, i tillegg til et hav av andre applikasjoner innenfor spill, kalender- og meldingsfuksjoner etc. Plattformen tilbyr også seks ulike klokkemodeller som er kompatibel med alle smarttelefoner som kjører Android.

Skjermbilde 2015-06-04 kl. 19.33.11
Skift klokkens layout etter ditt humør. Skjermdump fra http://www.android.com/wear/

Smartklokken er med andre ord et resultat av teknologisk konvergens som Arne Krokan utdyper ytterligere i sitt blogginnlegg: Hvordan utvikles ny teknologi? Konvergens er en sammensmeltning av digitale og teknologiske funksjoner i én enkelt enhet. I likhet med smarttelefonen betegnes smartklokken som en terminalkonvergens. Innovasjonen så dagens lys i 1999 da Samsung var først ute med en digital klokke med integrert mikrofon og høyttaler, samt en taletidskapasitet på 90 minutter. Smartklokke-innovasjonen er altså ikke en nykommer på markedet, men etterspørsel, tjenesteutvikling og nanoteknologi har blåst nytt liv i teknologien. Den fungerer ikke bare som en informasjonsenhet, men også som en smart måte å være tilgjengelig på, når du er på farten.

Hvem passer smartklokken for?

Alle kan ta i bruk en smartklokke. De nye modellene som ble vist frem på CES i år, bar preg av nytt og mer allment design. Mens tidligere lanserte modeller har gått under kategorien maskuline, er dagens klokkemodeller blitt nettere og i tilfeller mer feminine. Merker som Sony og LG har også utskiftbare reimer. Sony Smartwatch 3 er den nyeste klokkemodellen til Sony som er tilgengelig i gummimateriale og stål. Elektronikkgiganten ligger først i løypa når det gjelder lang batterilevetid, en energiløsning som de for øvrig har overført fra sine nyeste smarttelefoner. Batterilevetiden er 48 timer og usb-inngangen på undersiden gjør at du kan lade den gjennom din mac eller pc. Skjermen er på 1,6”, i tillegg har den innebygd GPS og tåler å være under vann inntil 30 minutter.

Hvorfor velge smartklokke?

Funksjoner i for eksempel Sonys smartwatch, vekker kreativiteten og skaperlysten hos mange applikasjons- og teknologiutviklere. Målet er at smartklokken skal bli like enkel å bruke som smarttelefonen, hvor du kan laste ned applikasjoner av eget behov og interesse for å organisere hverdagen din. Vi bruker i gjennomsnitt 23 dager per år på å se ned på telefonen vår, om vi skal tro en britisk undersøkelse utført av mobileinsurance.co.uk. I de verste tilfeller har bruk av smarttelefon skapt skremmende avhengighet. Så hva om vi flyttet varsler, facebookmeldinger, e-mails, anrop og tekstmeldinger til håndleddet? Ville det hjulpet oss å bli mer sosiale? Og kan den gjøre oss mindre farlig, både for oss selv og andre, når vi ferdes i trafikken?

Sparebank 1 er først ute i Norden ved å lansere en app som lar deg sjekke saldo og siste transaksjoner, under forutsetning at du har en telefon som kjører IOS eller Android, samt en smartklokke av merke Pebble. Det er nok kun et spørsmål om tid før de andre store bankene i Norden hiver seg på samme trenden, da de fleste banker har utviklet mobilbank og bruken av det er større enn noen sinne. Mobilprodusentene ser også viktigheten av å utvikle en klokke som har støtte for flest mulig funksjoner, tilknyttet Android eller IOS.

Apple er kjent for å favne en stor gruppe av verdens befolkning med sitt allmenne design og enkle brukervennlighet. Derfor gleder mange seg til lanseringen av Apples smartklokke, iWatch, denne våren. Apples første annonse for iWatch ble publisert i Vogue, og har med dette allerede bemerket seg på klokkekartet. Rykter hevder at den i likhet med Sony skal ha GPS og kartfunksjon, samt musikkavspilling og mye mer. Og er du ekstra fin på det, kan du skaffe deg snobbeversjonen i 18 karats gull.

Smartklokke-teknologien vil trolig vekke mer inkrementell innovasjon, men også ved at banebrytende nytenkning danker ut eksisterende løsninger, såkalt disruptiv innovasjon. Teknologien trigger nye og mer effektive løsninger som holder tritt med trender innenfor helse og økonomi. En smartklokke koster per dags dato mellom 999,- og 3000,- avhengig av merke, funksjoner og utseende. De største utfordringene som produsentene står ovenfor er god nok batterilevetid, design, samt utarbeidelse av teknologi som er så liten at den får plass i et armbåndsur på lik størrelse med en klassisk Tissot eller Omega.

 

03 SmartWatch3 colour range
Sony Smart Watch 3. (Foto: Sony)

Vil smartklokker bli like vanlig som smarttelefoner i fremtiden? Eller er det kun for teknofile og spesielt interesserte? Hva mener du? Kilder:

 

 

 

 

 

 

 

 

3 thoughts on “Smartklokke – Kle deg med teknologi

  1. Godt skrevet Hanne Birgitte. Det er fint at du har gode kilder til din analyse, samt lenke til artikler og nettsteder du bygger din analyse på. En fin start som fagblogger!

    Hilsen fra Arne

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *