Gruppegeniet

I begynnelsen av første semester på Markedshøyskolen ble vi introdusert for fire fag. Ett av dem var linjefaget kreativitet i team. Jeg skal ærlig innrømme at det var flere som rynket på nesen. Da jeg fortalte venner og familie hvilke fag jeg hadde i år, fikk jeg spørsmålet om dette var et sånt ”bli-kjent-fag” eller om vi skulle lære å bli kreative. Sarkastisk eller ei, så var det for så vidt noe sant i begge spørsmålene, men det var langt ifra hva faget kun gikk ut på.

Kreativitet

Vi lærte at nøkkelen til kreativitet er åpenhet og samarbeid. Det finnes mange måter en organisasjon kan legge til rette for kreativitet på arbeidsplassen på. Eksempelvis ved bruk av åpne kontorlandskap, idémøter, store fellesarealer for small-talk, prosjekter hvor ulike avdelinger til å jobbe sammen, team-building etc. Dette betyr likevel ingenting, om ikke menneskene i organisasjonen er åpne og har riktig instilling.
I boka Group Genious – The Creative Power of Collaboration av forfatteren Keith Sawyer, ble vi introdusert for ordet ”flow”. Flow er en tilstand du befinner deg i, hvor du glemmer tid og sted og føler deg i ett med oppgavens arbeid. Resultatet blir kreativitet. I utvidet betydning snakker man om ”group flow”. Det kan illustreres ved å se på basketballsporten. Basketball er en av få sportsgrener der man kan telle antall regler på én hånd. Her gjelder det å lese den andre spilleren for å få en optimal mulighet for målscoring. Lagspillerne må holde samme takt og ha evnen til å legge opp til et bra spill ved å analysere situasjonen. For at flow skal opptre snakker Soyer om ti forhold som må være til stede:

 1. Et klart, men åpent mål
 2. Evnen til å lytte til hverandre
 3. Fullt fokus på oppgaven
 4. Være i kontroll – Ha nok autonomi til å følge en ide basert på ideens kvalitet, uavhengig av ”tillatelse” fra ledelsen.
 5. Mikse egoer – bygge på hverandres ideer
 6. Lik mengde deltakelse
 7. Familiær tilknytning – ”Taus kunnskap” må ligge i bunn for å få til et optimalt samspill.
  Alle må kjenne hverandres styrker og svakheter og måter å jobbe på.
 8. Kommunikasjon
 9. Fremoverlent – Mot målet
 10. Mulighet for å gjøre feil

Pixar er et godt eksempel på en bedrift som legger til rette for kreativt samarbeid, og som også beviser det med fantastiske resultater til tross for at bedriften arbeider under stort press. De har til og med en egen campus der de leker og henter inspirasjon iløpet av arbeidsdagen, i form kurs innen musikk, maling, tegning, idrett etc. Alt dette bidrar til blomstrende kreativitet og god kommunikasjon. Hemmeligheten er så enkel: Pixar består av personer med ulik ekspertkompetanse, kunnskap og ikke minst erfaringer (se punkt 5 over). I filmer som Finding Nemo og Toy Story blir vi dratt inn i en eventyrlig verden, så virkelig at vi nesten skulle trodd den fantes. I Pixar jobber de mot ett felles mål: Å skape den neste store animasjonsfilmen!

DSC_0002~2Enkelte unge fotballspillere får ofte høre: ”Du kan ikke være et lag aleine”. En god venstrefot, hurtighet og god teknikk er ikke nok til å vinne over motstanderne om ikke du har resten av laget ditt med deg. Lawrence H Summers, blant annet tidligere rektor ved Harvard og sjefsøkonom for verdensbanken, poengterer viktigheten av samarbeid i arbeidslivet. Han hevder at skolen er det eneste og siste stedet du får individuell evaluering, da alt handler om samarbeid i arbeidslivet.

På Markedshøyskolen får vi praktisk erfaring med begge sider å jobbe på. I løpet av et semester har vi fire ulike fag og åtte eksamner. Fire av eksamnene er gruppeeksamner som teller 40% av karakteren, og skal leveres før den individuelle som teller 60%. Ved å jobbe i grupper får vi en felles forståelse og blir tvunget til å diskutere stoffet sammen. Kanskje er vi enige om mye, men vi opplever alltid at det er forskjellige innfallsvinkler i faget. Ved å diskutere, lytte og analysere sammen, oppnår vi en kunnskap ti ganger rikere enn om vi hadde jobbet på egenhånd. Ikke minst er denne måten å jobbe på mye mer effektivt enn å sitte på lesesalen aleine.

Åpenhet og samarbeid

Under introduksjonsseminaret ved IntoCampus 2013, holdt forfatter og coach Øyvind Hammer foredrag om det å bli den beste versjonen av seg selv. Han oppfordret alle til å være varsomme med hvem vi valgte å gå sammen med fremover. ”De fem personene du velger å gå sammen med iløpet av studietiden din, kommer til å ha den største inflytelsen på deg fremover. Så velg fem personer som er forskjellig fra deg selv – fem personer med evner og ferdigheter som du ønsker mer av eller har lyst til å lære deg.”
Dette fører igjen til teorien om gruppegeniet. Ved å bevisst søke nye bekjentskaper forskjellig fra deg selv, blir du utfordret til å ta initiativ, møte nye mennesker, se andres perspektiver og være nysgjerring og ydmyk. Og du trekker til deg kunnskap som en svamp

Da jeg dro til New York for å studere høsten 2012, kjente jeg ingen. Jeg dro helt alene. Jenta jeg skulle dele studioleiligheten med, kom jeg i kontakt med via facebook. Tanken om at jeg skulle bo et halvt år i en by jeg aldri hadde vært i, sammen med noen jeg aldri hadde møttes var noe absurd til tider. Men likevel var den pirrende følelsen av at jeg ikke hadde noen sikkerhetsnett rundt med større enn frykten. Hva kunne skje? Det som skjedde var at jeg hadde mitt livs beste halvår, hvor jeg ble kjent med fantastiske mennesker, lærte mer enn jeg noen gang så for meg – både på skolen, om livet og ikke minst om meg selv.

I et intervju med den amerikanske avisen The Business Insider, snakker en av nåtidens største entreprenører, Mark Zuckerberg – grunnleggeren av verdens største digitale nettverk, om viktigheten av å samarbeide. ”Even the smartest genous can´t start a company alone,” konstaterer han.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *